Portfolio van Patrick Lablans

CV    Leerlijn    Motivatie    Competenties    Planning    Reflectieverslag    Producten

Weekverslag 1

Dit was voor zowel de leerlingen als voor mij de eerste volledige lesweek. Het was dus mijn bedoeling dat ik mezelf in beide klassen introduceerde en kennis maakte met de leerlingen. Aan het eind van deze week wilde ik dat de kennismaking voorbij was en dat de leerlingen gemotiveerd aan het werk waren met wiskunde.
Ik wilde er voor waken dat ik niet, zoals in mijn vorige stage, te amicaal met de leerlingen omging, omdat dat na een aantal weken zou resulteren in een klas die over me heen loopt.
Met het oog hier op, wilde ik proberen strenger te beginnen dan ik in mijn voorgaande stages gedaan heb.
Tijdens de tweede les in de brugklas wilde ik de methode van "uitgestelde aandacht" uitproberen.

De afgelopen week heb ik beide klassen lesgegeven, de brugklas 4 uur en de 3V klas 3 uur. Verder heb ik tijdens een SWT-uur de leerlingen begeleid bij het maken van huiswerk.
In de 3V klas had ik wat problemen met het houden van de orde. In de eerste les was het wat rumoerig, en daar heb ik niets van gezegd omdat de leerlingen wel goed aan het werk waren. Iedereen had het huiswerk in de les al af. Tijdens de tweede les heb ik geprobeerd e.e.a. uit te leggen, maar de leerlingen letten daarbij niet of nauwelijks op. Het was daardoor zo rumoerig (in ieder geval te rumoerig naar mijn zin), dat ik er last van had. De uitleg kwam daardoor niet goed uit de verf.
In de brugklas ging eigenlijk alles goed. De leerlingen zijn rustig als ik daar om vraag en er wordt goed gewerkt. Tijdens de tweede les heb ik de"uitgestelde aandacht" uitgeprobeerd. Hoewel de leerlingen daar het nut nog niet helemaal van inzagen, waren ze toch goed bezig tijdens de tien minuten dat ik niet aanspreekbaar was. Toch heb ik een aantal vragen beantwoord.

In de eerste situatie, de 3V-klas, is het duidelijk dat ik de komende week strenger moet gaan optreden. Als ik wil dat het stil is, dan is het ook stil. De afgelopen week was het de eerste week en wilde ik nog geen straf gaan uitdelen. Zijn de leerlingen deze week wederom rumoerig, dan zal ik ze in ieder geval na de les laten zitten om met ze te praten. Helpt dat niet, dan kunnen ze misschien nakomen?

Al met al is het een goede week geweest. Als de bruggers het hele jaar zo ijverig blijven en goed opletten, dan ben ik tevreden zolang ze ook nog wiskunde leren. De derdeklassers zal ik iets strenger moeten aanpakken, maar het is een leuke klas, waar ik ongetwijfeld goed mee zal kunnen werken aankomend jaar.

 

Weekverslag 2

Deze week wilde ik mijn aandacht vooral richten op de 3V-klas, omdat ik nogal moeite heb met het handhaven van de orde in deze klas. Het eerste blokuur deze week heb ik de schriften gecontroleerd, waaruit bleek dat iedereen het gemaakt had. Deze les heb ik besteed aan het uitleggen van een aantal opgaven, maar van de leerlingen kreeg ik de reactie "dat het al in het antwoordenboekje staat". Toch heb ik uitgelegd, ondanks het rumoer. Tijdens het maken van de opgaven duurde het lawaai voort, waar ik me aan stoorde.

Na herhaalde waarschuwingen heb ik besloten tot het uitdelen van strafwerk. Er waren twee personen die de samenvatting mochten overschrijven. Dit hebben ze in de les gedaan, waar ik niets van gezegd heb. De volgende keer zal ik dat wel doen. De laatste tien minuten van deze les werd de klas helemaal druk. Toen heb ik gezegd dat de eerste die zijn mond nog open zou doen, ook de samenvatting mocht overschrijven. De namen zou ik op het bord schrijven. Toevallig was de eerste die dat deed een jongen die al een keer strafwerk had. De rest van de les was het muisstil.

Woensdag had ik deze klas weer. Gelijk aan het begin van de les moesten de leerlingen de tafels van mij in groepjes van 2 i.p.v. 4 zetten. Ze waren het er niet mee eens, maar toch deed iedereen het. Een groepje van 4 leerlingen vroeg of ze rustig op de gang mochten werken, wat ik toestond. Omdat er op de gang geen tafels stonden, zijn ze in de aula gaan zitten, tegenover mijn lokaal. Iedereen was aan het werk, ook de leerlingen in de aula. Maar voor individuele uitleg moest ik steeds heen en weer lopen. Daarom laat ik ook niemand meer op de gang werken voorlopig. Mijn gevoel over deze les was echter wel positief.

De brugklas werkt tot nu toe iedere les goed mee. Iedereen werkt, tijdens uitleg let iedereen op en er is tijd voor een grapje. Deze week heb ik de D-toets afgenomen, die ik aan het nakijken ben. Hieruit blijkt dat de meeste leerlingen de grote lijn zeker wel snappen.

Weekverslag 3

Dit was een roerig weekje voor wat betreft de 3e klas. Eerst wil ik beginnen met wat er goed ging. Vooral de brugklas is een leuke klas om in te werken. De leerlingen zijn gemotiveerd, doen goed hun best en luisteren wanneer ik aan het woord ben. Alleen de 25 minuten na de toets kon ik ze niet gemotiveerd krijgen. Dat had ik ook niet verwacht, en besloot daarom geen actie te ondernemen. Ze hadden ook geen huiswerk, dus er stond geen stok achter de deur.

In de 3e klas ging het allemaal wat minder. Het eerste uur op maandag ging goed, ik besprak het hele hoofdstuk en gaf een aantekening. Alle leerlingen letten op en waren stil. Ik hoefde slechts een aantal keer tot orde te manen door even te stoppen met de uitleg en wat namen te noemen. Het tweede gedeelte van de les moesten de leerlingen de D-toets maken, maar dat werd op den duur steeds rumoeriger. Stefan kwam in de les om te observeren, maar daar had ik in eerste instantie geen erg in.

Iedereen was klaar met de toets en begon met het maken van de extra stof en de herhaling. Omdat ik niet helemaal wist of het facultatief of verplicht was, kon ik de leerlingen geen bevredigend antwoord geven op de vraag of ze het moesten maken. Inmiddels weet ik dat de extra stof verplicht is, maar tijdens die les merkten de leerlingen dat ik dat niet wist. Tijdens individuele uitleg had ik weinig overzicht over de klas en bij opmerkingen tegen leerlingen bleef ik niet wachten tot de opdracht was uitgevoerd (propje in de prullenbak). Tien minuten voor het einde gaf ik het huiswerk op, in de veronderstelling dat de leerlingen begrepen dat ze daarna gewoon verder moesten werken. Toch pakte iedereen zijn tas in en de laatste 10 minuten van de les werd er niet meer gewerkt.

De les erop heb ik ook e.e.a. uitgelegd en met veel moeite heb ik de klas tot aan het eind van het uur aan het werk gehouden. Hoewel ik streng moest zijn, verliep deze les op zich aardig. Toch had ik er geen goed gevoel over, omdat het niet mijn stijl is om te streng te zijn.

Vrijdagavond was er een onderbouwfeest waar ik gesurveilleerd heb. De leerlingen die me hebben gezien konden dat wel op prijs stellen.

Weekverslag 4

Deze week verliep het allemaal wel aardig. De derde klas kreeg een proefwerk. De eerste 50 minuten van de les mochten ze daaraan werken. Vooraf was er nog een kleine gelegenheid tot het stellen van vragen. Tot aan het eind was iedereen stil. Na afloop gaf ik ze 5 minuten de tijd om af te koelen, daarna wilde ik verder met de les. Dat verliep minder druk dan ik had verwacht, ik heb wat kunnen uitleggen. Toch was het niet rustig, maar wat wil je, na een proefwerk.

De les op woensdag verliep ook goed, ik kreeg de gelegenheid om de toets te bespreken. Daaruit kwam wel naar voren dat ik een vraag verkeerd had nagekeken, omdat mijn exemplaar, waar ik de antwoorden op heb gebaseerd, iets anders was dan het exemplaar dat de leerlingen hebben gekregen. Dit heb ik rechtgezet (het resultaat was een 6,1 gemiddeld met 10 onvoldoendes). Tijdens mijn uitleg was de klas goed stil.

In de brugklas verliep het wederom allemaal soepel. Tijdens de uitleg luisterden de leerlingen en met de cijfers waren ze erg tevreden (gemiddeld een 7,4 en maar 1 onvoldoende).

Ik heb elk groepje zes opdrachten laten maken, waarvan elk groepje één leerling de opdracht op het bord moest schrijven. Het idee was goed, maar ik heb er niet alles uitgehaald. Omdat alle groepjes de opgaven moesten maken, was het niet zinnig om ze ook nog eens klassikaal te bespreken. De volgende keer zal ik daar iets anders voor verzinnen.

Weekverslag 5 + 6

De afgelopen twee weken, de laatste 2 voor de herfstvakantie, is er weinig spectaculairs gebeurd. Ik denk daarom ermee te kunnen volstaan slechts één weekverslag te maken. Omdat de vrijdag voor de vakantie de rapportcijfers ingeleverd moesten zijn, heb ik in die week voor beide klassen een proefwerk gegeven. De brugklas haalde gemiddeld een 7,4 voor de toets, in tegenstelling tot de derdeklassers, die een 5,9 gemiddeld hebben gehaald. Als voorbereiding op de toetsen heb ik in beide klassen de D-toets laten maken, die ik thuis heb nagekeken. Bij de bruggers is het goed gemaakt, daar heb ik slechts kort de toets hoeven te bespreken.
Bij 3V daarentegen heb ik weinig goede oplossingen kunnen ontdekken, zodat ik de uitwerkingen op stencil heb gezet. Het was de bedoeling dat ik eerst klassikaal de opgaven ging bespreken en vervolgens deze uitwerkingen uitdeelde.

De klas was echter zo rumoerig dat ik gedreigd heb te stoppen met klassikale uitleg en dat ze het zelf konden gaan uitzoeken. Het was daardoor even stil, maar na een paar minuten werd het weer druk. Ik heb toen de daad bij het woord gevoegd, en heb slechts individueel uitgelegd. Er waren veel vragen, overigens allemaal dezelfde, die ik niet allemaal heb kunnen beantwoorden.

Tijdens de Wetenschaps- en Techniekweek was deze klas op de FEO, waar ik met ze in de kantine heb zitten praten. Dat was heel gezellig, maar ik weet achteraf niet of dat bevorderlijk is geweest voor mijn positie ten opzichte van de leerlingen. Wel heb ik ze duidelijk gemaakt dat ik altijd in ben voor een lolletje en dat het buiten schooltijd gezellig kan zijn, maar dat ik voor de klas hun wiskundedocent ben. Dat is wel duidelijk geworden, maar daarna heb ik ze alleen nog maar een toets afgenomen.

Na de vakantie is het de bedoeling dat ik ze in andere groepen ga plaatsen, zodat de drukke leerlingen niet meer bij elkaar zitten. Misschien dat het helpt. Daarnaast ga ik strenger optreden tegen de leerlingen die niet stil zijn tijdens uitleg.

De vrijdag voor de vakantie was er voor alle brugklassen een A. Roland Holstdag, als afsluiting van het blok. Omdat ik deze dag alleen een brugklas had, die dus geen las kregen, ben ik als begeleider mee geweest naar het zwembad.

Reflectieverslag 25 februari 2001

Tja, inmiddels zijn we weer een heel aantal weken verder. De laatste weekverslagen heb ik geschreven rond de herfstvakantie. Ook lesplannen heb ik al een tijdje niet meer in mijn portfolio gestopt. Het meeste dat ik aan lesplannen maak doe ik heel beknopt en op kladblaadjes, geen digitale versies. Dat is een nadeel van een digitaal portfolio: alles dat je er in wilt opnemen moet eerst digitaal gemaakt worden, wat een erg tijdrovend karwei is. En dat is nou net waar ik en velen met mij een gebrek aan hebben: tijd! Vandaar.

Voor wat betreft de reflectieverslagen (of weekverslagen): daar geldt ongeveer hetzelfde voor. Alles wat er in een les gebeurt evalueer ik in pauzes, op weg naar huis, in tussenuren of vakanties. Meestal zet ik daar niets van op papier, omdat ook dit een tijdrovend karwei is. Toch lijkt het mij nuttig om op de drempel van de 2e naar de 3e fase even stil te staan bij mijn functioneren. In dit hele portfolio heb ik op verschillende plaatsen al het een en ander gezet, met als kroon op mijn werk in de afgelopen periode: de leerling-enquête!

In mijn brugklas gaat het nog altijd lekker. Ik kan lol met de leerlingen maken en er wordt ook nog geleerd. De bewijzen zijn te vinden in de vorm van cijferlijsten, elders in dit portfolio. In deze klas heb ik, zonder er veel moeite voor te doen, overwicht. Ik kan de orde handhaven zonder strafwerk of andere maatregelen te nemen. Af en toe waarschuwen, aankijken en namen noemen is genoeg. In de afgelopen 7 maanden heb ik slechts 1 keer een leerling de samenvatting laten overschrijven.
Ik begeleid deze klas bij de meeste buitenschoolse activiteiten, waardoor ze me inmiddels zijn gaan zien als tweede mentor. Laatst vroegen de leerlingen zelfs serieus of ik de geen mentor van deze klas wilde worden! Dat geeft, denk ik, wel aan hoe het ongeveer gaat met deze groep.

In V3 is het een ander verhaal. Het is al een tijdje sudderen met deze klas, omdat het geen echte groep is. Het bestaat uit een aantal losse, kleine groepjes, die elkaar beïnvloeden. Een 6-tal leerlingen is erg druk, kinderachtig en klierig bezig. Dat gebeurt niet alleen in mijn lessen, maar ook bij andere docenten. Afzonderlijk zijn het allemaal geweldige leerlingen, maar als klas valt er niet prettig mee te werken.
Het voert te ver om allemaal voorbeelden te gaan opnoemen en mijn reacties daarop hier weer te geven. Wel wil ik melden dat ik met een aantal leerlingen afzonderlijk en met een klein groepje wat gesprekken heb gehad over de gang van zaken in de les. Ik heb het idee dat het heeft geholpen, omdat ik de laatste paar lessen makkelijker heb kunnen lesgeven. Tijdens uitleg zijn ze nu in ieder geval stil. Het probleem blijft alleen nog het zelfstandig werken. Als ze aan de slag moeten gebeurt er bij de meeste leerlingen niets. Nu hoeven ze van mij ook geen 80 minuten geconcentreerd net wiskunde bezig te zijn, want dat deed ik vroeger ook nooit. Maar er moet wel gewerkt worden. Ik ben bang dat, wanneer ik in deze klas, met groepswerk ga beginnen, het een nog grotere puinhoop (klinkt iets te dramatisch, maar het is slechts figuurlijk) gaat worden. Maar aan de andere kant zou het ook wel eens de oplossing kunnen zijn. Dat is iets dat ik in de volgende periode zal moeten gaan uitproberen.