Portfolio van Patrick Lablans

CV    Leerlijn    Motivatie    Competenties    Planning    Reflectieverslag    Producten

Motivatie LIO-duaal

(februari 2001) Er is al weer een half jaar voorbij, de krokusvakantie komt eraan. Het lesgeven in deze duale vorm bevalt nog steeds uitstekend. Het feit dat we door zowel leerlingen als door collega's als volwaardig docent gezien worden is een enorm pluspunt ten opzichte van de derdejaars stage en de normale LIO-stage.

Hoewel er nog een enorm aantal verbeterpunten op te noemen is met betrekking tot het duaal studeren, ben ik nog steeds een groot voorstander van deze vorm. Ik wil verder niet ingaan op de problemen die we ondervinden als pilot-groep, maar ik ben wel van mening dat dit de manier is om docenten op te leiden. Alleen van de praktijk leer je. En een keer je neus stoten kan ook nooit kwaad.

(november 2000) Inmiddels heb ik al weer een aantal weken lesgegeven. Het eerste blok zit er op. Mijn motivatie voor het volgen van de duale opleidingsvariant heb ik in augustus al uitgebreid beschreven. Wat ontbrak was mijn motivatie voor het leraarschap zelf.

Hoewel ik wiskunde altijd redelijk interessant heb gevonden en ik voldoende tot goede cijfers haalde, is dat niet de motivatie geweest om voor de klas te gaan staan. In de eerste plaats vind ik het leuk om met kinderen om te gaan. Ik ben uiteindelijk één van de vele schakels die de kinderen tot volwassenen laat worden. Ik kan de kinderen iets leren. Ten eerste op het gebied van de wiskunde, maar ook op het sociale vlak. Omdat wiskunde altijd één van de vakken is geweest waar ik weinig tot geen moeite mee had, heb ik ervoor gekozen om hier les in te geven.

(augustus 2000) Waarom heb ik ervoor gekozen de laatste stage in duale vorm te lopen? Ten eerste omdat ik zelfstandig wil functioneren als docent en voor volwaardig aangezien wil worden door zowel de leerlingen als de collega’s. Bij een reguliere LIO-stage is dit niet altijd het geval, omdat je dan toch maar een half jaar les geeft.

Het ligt dan voor de hand om een betaalde stage te zoeken, maar het probleem daarbij is dat de opleiding de tweede helft van het collegejaar mij geen begeleiding kan bieden. De duale variant voorziet hierin wel. Drie dagen in de week ben ik ingeroosterd op het A. Roland Holst College in Hilversum, terwijl ik de overige twee dagen op de FEO mijn studie kan afronden.Vandaar dat de keuze gevallen is op deze duale variant.


Een ander bijkomend voordeel is dat ik alle taken van een leraar het hele jaar door zelf mag uitvoeren en meemaken. Dit is natuurlijk de perfecte voorbereiding op de periode na mijn opleiding.