Portfolio van Patrick Lablans
CV Leerlijn Motivatie Competenties Planning Reflectieverslag Producten
Op de site van het A. Roland Holst College staat exact omschreven naar welke doelstellingen men streeft en wat voor soort school het is. Wie ben ik dan om daar een eigen versie van te maken?
Het A. Roland Holst College is een algemeen bijzondere scholengemeenschap. Op een algemeen bijzondere scholengemeenschap maakt het niet uit wat de maatschappelijke achtergrond, levensvisie, godsdienstige overtuiging of seksuele geaardheid van een leerling of medewerker is. Dit is de basis voor het openbare karakter van de school.
Verschillen |
Verschillen verrijken in plaats van beperken. Dat is het belangrijkste uitgangspunt. Leerlingen en medewerkers moeten kunnen omgaan met verschillen en verschillen kunnen respecteren. Ondanks alle verschillen zijn zij allemaal gelijkwaardig. Pas als we ons dat realiseren, kunnen we goed met verschillen omgaan. Het kunnen omgaan met en respecteren van verschillen komt overal in de school terug: door de klassikale instructie kort te houden kan iedereen in zijn eigen tempo werken, door het 80-minuten-rooster kunnen ze met andere werkvormen werken, de studiewerktijd geeft een leerling de kans extra lessen te volgen die hij nodig heeft of interessant vindt, uitgebreide begeleiding door mentoren, decanen of counselors zorgt voor begeleiding op maat. Verschillen vormen de basis voor de inrichting van het ARHC en is ook de basis voor de andere drie V’s: veelzijdigheid, verantwoordelijkheid en veiligheid.
Veelzijdigheid |
Veelzijdig ontwikkelen is meer dan leerlingen klaarstomen voor het eindexamen. Voor het goed doorlopen van een vervolgopleiding , of het verkrijgen van een goede maatschappelijke positie is het niet voldoende als je alleen voldoet aan de eindexameneisen. De school biedt daarom veel mogelijkheden voor leerlingen om al op jonge leeftijd te leren organiseren, plannen, samenwerken, discussiëren, besturen, begroten en medeverantwoordelijkheid te dragen. De leerlingenvereniging, schoolkrant, medezeggenschapsraad, juniormentoraat, assistent systeembeheer, culturele en sociale activiteiten, klassenvertegenwoordigerschap etc. geven leerlingen de mogelijkheid zich veelzijdig te ontwikkelen.
Verantwoordelijkheid |
Verantwoordelijkheid durven nemen in plaats van ontlopen. Het kunnen en durven dragen van verantwoordelijkheid, het kunnen en durven maken van keuzes, is nodig als je goed wilt kunnen functioneren in onze samenleving. Het nemen van je eigen verantwoordelijkheid is de basis voor zelfstandigheid. De school doet dit niet door een leerling meteen in het diepe te gooien, maar door hem steeds die verantwoordelijkheid te geven die hij aankan. In de eerste twee klassen is alles daarom vrij strak georganiseerd. In klas drie en vier krijgen de leerlingen duidelijk meer eigen verantwoordelijkheden. In klas vijf en zes moeten leerlingen vaak zelfstandig plannen, werken en organiseren. Van Geleid via Begeleid naar Zelfstandigheid, is dan ook al jaren het credo van het A. Roland Holst College. De schoolstructuur is hierop gebaseerd.
Veiligheid |
Je moet je als leerling Veilig voelen op school. Het gevoel hebben dat je serieus genomen wordt. Dat er iemand is waar je naar toe kunt gaan als je problemen hebt. Het Roland Holst College probeert te zorgen voor een veilige sfeer op school. Door vroegtijdig aandacht te schenken aan thema’s als pesten, pubertijd en een veilige klas. Door te zorgen voor een uitgebreid vangnet van mentoren, vakleerkrachten, decanen, counselors, coördinatoren en leerlingenvereniging. Want in een veilige omgeving is het prettig werken.
Het Roland Holst College heeft keuzes gemaakt. Keuzes in de manier van lesgeven, omgang met leerlingen, het rooster, de indeling van de leerstof, organisatie en leerlingbegeleiding. Verschillen, Veelzijdigheid, Verantwoordelijkheid en Veiligheid zijn de vier kernwoorden.
Door het 80-minutenrooster heeft de school de mogelijkheid gecreëerd om iedere dag een StudieWerkTijdband (SWT) in te voeren. Deze studiewerktijdband is bedoeld om het onderwijsconcept van geleid via begeleid naar zelfstandig leren in praktische zin te realiseren. De school is hierdoor in staat studiebegeleiding op maat te geven. In overleg met de mentor kan een leerling zich inschrijven voor vakken waar hij zwak in is, of waarin hij zich wil verdiepen. Tijdens de SWT volgen alle leerlingen gedurende 40 minuten een (les)activiteit. Daarnaast kunnen leerlingen extra huiswerkbegeleiding krijgen tijdens de SWT2 of de huiswerkcursus. Naarmate de leerlingen langer op school zitten neemt de ruimte voor het maken van keuzes en zelfstandig werken toe.
Tijdens de SWT worden de volgende activiteiten aangeboden:
mentoruren
steunlessen
verrijkingslessen (b.v. Spaans)
Latijn
huiswerkuren
kennismakingscursus informatiekunde
Extra huiswerkbegeleing
SWT2
Naast de huiswerkbegeleiding tijdens de reguliere SWT-band biedt de school de mogelijkheid tot het maken van huiswerk in de SWT2.Huiswerkcursus
Leerlingen die moeite hebben met het maken of leren van huiswerk kunnen tegen betaling een huiswerkcusus volgen. Opgave voor de huiswerkcursus kan via de mentor.
Daarnaast individueel:
training ter vermindering van faalangst
taalhulp door geschoolde docenten
Voor het begin van de zomervakantie ben ik voor een kennismaking met de SPD op de school geweest. Tijdens een kort gesprek hebben we het vooral gehad over mijn verwachten en de manier waarop ik begeleid wilde worden. Daarnaast hebben we summier kennis gemaakt met een aantal andere wiskundedocenten. Concrete afspraken zijn er niet gemaakt, maar een aantal onderwerpen is er wel aan de orde geweest.
Studiewijzers
Voor de meeste hoofdstukken uit het boek voor beide klassen zijn de werkwijzers al gereed. Meer dan een planning is het niet, maar het is wel de bedoeling dat ik het schema hanteer. Verder ben ik vrij om zelf een studiewijzer te maken. Voor de tweede klas waren nog niet alle werkwijzers gereed, omdat er voor het eerst met een nieuw boek gewerkt wordt.
Proefwerken
Voor een groot deel zijn de proefwerken al gemaakt, waar ik gewoon gebruik van wil maken. Wel heb ik de vrijheid gekregen zelf proefwerken samen te stellen, zodat ik daarin weer praktijkervaring in kan opdoen.
Overig
Kort aangestipt zijn nog onderwerpen als huiswerkcontrole en becijfering. Overige informatie en afspraken met de sectie zullen hier binnenkort verschijnen.
In klas 1HV geef ik les uit het beide delen van het boek "Getal en Ruimte 1HV". Ook in 3V geef ik les uit "Getal en Ruimte". Hieronder zal ik de hoofdstukken uit beide delen van 1HV en 3V noteren:
1HV1
|
2HV1
|
3HV1
|
1HV2
|
2HV2
|
3HV2
|