Portfolio van Patrick Lablans
CV Leerlijn Motivatie Competenties Planning Reflectieverslag Producten
Kerncompetenties
Zoals bij mijn
samenwerkingsvaardigheden al kort is beschreven, ligt er voor het hele
schooljaar al een planning klaar. Daar heb ik dus geen omkijken meer naar. Wel
moet er nog een planning komen voor mijn vakdidactische, onderwijskundige en
specialisatieopdracht. Deze volgt nog.
Voor wat betreft het houden aan afspraken, dat is een competentie die ik al
bereikt had. In situaties waarin ik mij niet aan een afspraak kan houden, zorg
ik in ieder geval voor een excuus.
Bij de brugklas heb ik inmiddels een enorm goede werksfeer gecreëerd. De leerlingen werken goed, het is rustig en er is tijd voor een grapje. Als ik uitleg is het stil en letten de leerlingen op. Op deze klas heb ik ook zeker overwicht, hoewel de leerlingen me zo af en toe nog wel eens willen uitproberen.
Bij de 3V klas is de werksfeer een stuk minder goed. Dat geldt zowel voor de leerlingen als voor mij. Vooral de laatste paar lessen heb ik streng moeten optreden, zodat de leerlingen uiteindelijk in toetsopstellingen opgaven moesten maken. Het spreekt voor zich dat dat niet de bedoeling is. Toch heb ik wel overwicht op die klas. Het zijn de kleine dingen, die ik meestal niet zie, maar waar Jan v.d. Schee me vorig jaar op gewezen heeft, die dat aangeven. Leerlingen zetten onmiddellijk hun pet af als dat vraag, de jassen gaan meteen uit, tassen op de grond, etc. Het grootste probleem bij deze klas is dus dat het drukke leerlingen zijn. En dan met name een groepje van 6 jongens.
Ook bij deze kerncompetenties wil ik in principe verwijzen naar mijn leerling-enquêtes, omdat ik daar kan bewijzen wat ik hier vertel.
Voor wat betreft mijn realistisch plannen en het houden aan afspraken heb ik inmiddels genoeg beschreven, dus ik wil gelijk beginnen met de 2e kerncompetentie: "Mijn leerlingen werken actief, zelfstandig en met plezier, ik ben in staat recht te doen aan verschillen tussen leerlingen".
Gezien de uitkomst van de gehouden enquête, kan ik met gepaste trots concluderen dat ik in beide klassen vriendelijk en helpend ben. Eén van de vragen in de enquête was of ik voor een prettige werksfeer zorgde. Aan de hand van onder meer deze vraag, werd bepaald in hoeverre ik beschikte over de eigenschap "samen - boven". Daarmee is in ieder geval het bewijs geleverd dat ik de kerncompetentie voor fase 1 bereikt heb. Ook kan ik daaruit concluderen dat de leerlingen met plezier werken.
Verder is in beide resultaten af te lezen dat ik de leerlingen redelijk wat ruimte geef. Dit moet ik echter ietwat nuanceren, omdat ik denk dat in V3e die ruimte meer nemen dan krijgen. Daartegenover staat dat ik in die klas ook strenger ben dan in de brugklas.
Recht doen aan verschillen gebeurt steeds meer in mijn lessen. Inmiddels weet ik goed wie er extra aandacht nodig heeft en wie het zelfstandiger kan. Tijdens de toetsen, waar onderscheid gemaakt wordt tussen basisstof en extrastof, wordt er ook recht gedaan aan verschillen. De leerlingen weten dat het maken van de extrastof bepalend is voor bevordering naar havo of vwo.
Regelmatig laat ik leerlingen in
groepjes werken, vooral in de brugklas. Het is nog steeds experimenteren. Ik ben
er wel achter dat groepswerk geen goed middel is om het begin van een moeilijk
hoofdstuk door te laten werken. Als niemand iets snapt en je begint dan met
denken - delen - uitwisselen, dan gaat het fout.
Aan het eind van een hoofdstuk, tijdens het maken van een D-toets, gaat het al
een stuk beter.